Alla inlägg den 10 juli 2014

Av Sandra Sterner - 10 juli 2014 20:53

Nu så har man landat i soffan och sitter här  med datorn i knät för att uppdatera bloggen. Jag älskar verkligen sommaren och framför allt att kunna vistas utomhus när det är så varmt och soligt som det är just nu. Ännu bättre skulle det vara om man nu hade haft en liten båt och kunnat åkt ut i skärgården och lagt sig på någon klippa eller vid en enskild strand och badad och solat. Nu är det ju så att jag ingen liten båt äger, men drömma kan man ju få göra.


Jag har istället idag jobbat.- Åh Herregud, så varmt det är på jobbet och luftfuktigheten är högre en någonsin. Vi öppnar fönster, dörrar och har fläktar, men man svettas så mycket att det rinner om en. Alltså redan innan lunch tid så var jag genomsvettig och min klänning var helt blöt av svett...urk...man känner sig inte speciellt fräsch när man svettas så mycket.


Ja, så var det en annan sak som jag tänkte dela med mig på bloggen. Det är nämligen så att jag idag på  min rast satt och funderade på om jag ska söka och se om jag kan komma med i Guiness Rekordbok. Det är inget skämt om den saken om ni nu trodde det, utan jag är allvarlig med det påståendet.

Ni trogna läsare som följer min blogg vet jag att det väldigt ofta händer oväntade saker i mitt liv. En del utav det delar jag med mig och skriver om i min blogg, men dock inte allting.


I alla fall så har jag sedan en tid tillbaka fått lov att åka kommunalt till-och-från jobbet av den anledningen att min bil fått körförbud. Ända fram tills idag då den nu äntligen blev godkänd av besiktningen. Det var en underbar känsla idag att sätta sig bakom ratten och vrida om nyckeln och trycka ner gasen och köra iväg och tuta på dom som är i vägen.


Det är lika bra att ta allt detta från början och detta kommer att ta ett tag och skriva ner och även för er läsare att ögna igenom. Jag gjorde min första besiktningen i slutet av maj och fick nedslag att vänster bakbroms tog för hårt. Dom på besiktningen förklarade att bakbromsarna tog lite för ojämnt och det behövdes justeras. Detta blev alltså¨en 2:a och en ny ombesiktning skulle göras om en månad.


Jag körde direkt bilen till han som brukar reparera min bil när den krånglar och Tommy som han heter är både väldigt underhållande och en rolig prick. Jag har känt han så länge att jag knappt kan minnas. Lärde känna hans dotter någon gång i början av 90-talet när jag och min första make flyttade till ett nybyggt rött radhus. Så på den vägen är det och det är via min förre detta granne, som jag lärde känna Tommy.

Ja, bilen blev kvar hos honom ett par dagar och han skulle ta och kolla efter vad det var som gjorde så att bakbromsarna tog ojämnt. Det blev att åka kommunalt hem. Någon dag senare så ringde Tommy och berättade att han "trodde" vänster bromsbelägg behövdes bytas ut. Men dom såldes endast i 2-pack, så då var det lika bra att byta ut dom på båda sidorna, tyckte han.


- Okej, visst gör det. Bara den nästa gång går igenom besiktningen.


Tommy åkte iväg och köpte reservdelarna och bytte dom båda bromsbeläggen. Dagen efter var jag och hämtade min bil och körde direkt till närmast bilbesiktning. Där jag återigen fick följande nedslag: Ojämn bromsverkan.


- Nej, det är omöjligt. Jag har ju nyss varit och bytt bromsbeläggen.


- Tyvärr så visar vårat bromstest att det är precis likvärdigt resultat som förra gången. Jag måste ge dig en 2:a igen och se till nu att fixa felet.


- Jamen, tror du inte det är vad jag gjort.


Jag hade ju trott att Tommy hade hittat vart felet var och nu hade han bytt ut dom både bromsbeläggen, men bromstestet visade exakt samma resultat som förra gången.


- Åh, nej, nu måste jag börja om från början igen.


Kom och tänka på en annan granne som jag bodde bredvid på min gamla adress ( tvärs över gatan) och gick över till honom. En utländsk man som dock inte är så speciellt bra på Svenska språket, men vet att han ofta håller på och mekar och lagar bilar i sitt garage. Så jag chansade och gick förbi honom och frågade om han hade tid och ta sig an min bil och se om han kunde hitta felet.


Det är inte bland det lättast att förstå sig på ett språk man inte behärskar och när det är arabiska eller om det var kurdiska...sak samma varken hör eller förstår skillnaden. Det blir mycket att chansningar man får ta när man försöker lista ut vad det är för något en person säger om man inte förstår sig på språket.


I alla fall så trodde denna karl att det möjligtvis kunde vara bromscylindern eller i värsta fall kunde det vara huvudbromscylindern och den sitter ju i motorn. Då denna granne inte hade den möjligheten att hissa upp bilen så pass mycket man måste göra för att kolla just sådan här grejer så var det bara att tacka för tipsen.Jag kan inte så värst mycket om bilreperationer och hitta vart någonstans felet är att bromsarna tar ojämnt bak. Det är över vad min förmåga och till att finna vart någonstans felet sitter måste jag anlita en kunnig och duktig bilmekaniker.


Jag kom och tänka på Jamal det var han som köpte min pappas gamla Skoda och han hade ju tillsammans med sin bror Bajal en verkstad. Jag hade som tur var sparat hans mobilnummer och ringde upp honom och han kunde ta emot min bil efter helgen. Fick veta av honom att bromscylindern på vänster sida behövdes bytas ut och enligt om det nu var Jamal eller Bajal. Alltså det är inte bland det lättast att höra någon skillnad på dom i telefon och inte gör det saken lättare att jag från början trodde att Jamal var Bajal och sa Bajal till Jamal och vice versa och som om detta inte vore nog så rättade dom inte mig och sa vem av bröderna som var vem.


Ja, i alla fall så fixade Jamal och Bajal bromscylinern och det ihopsatta bromsröret som hade slaggats igen och behövdes rengöras. När min bil var färdig fixat hos dom så körde dom hem bilen till mig och dagen efter så besiktade jag bilen igen. Ni skulle nu bara veta vad som hände vid denna bilbesiktning.....?


- Jag skojar inte och det var på vippen att jag började gråta. Bromstestet visade återigen samma resultat som förra gången.

Killen som gjorde min ombesiktningen frågade mig varför jag inte åtgärdar felen.


- Herregud, vad tror du jag gjort. Tror du bara jag tar hem bilen och låter den stå på min parkeringen för att sedan veckan därpå köra den tillbaka utan att åtgärda felen. Jag har haft min bil hos 3 olika bilreparatörer och har bytt ut allt ifrån bromsbelägg, till bromscylinder och bromsröret hade slaggat igen så det är rengjort.


Jag kände just då för ögonblicket att köra bilen direkt till skroten!! Men inte riktigt så långt kom den, utan snarare bara några hundra meter längre fram såg jag en stor Gul skylt med svart text: Vi släcker dina 2:or på besiktningen och det var Mekonomen.


- Åh, ja! Ett tecken från ovan att just få syn på denna skylt när man kör ut från besiktningen och körde direkt in och parkerade utanför. Fick prata med en kille som verkade veta van han pratade om och han lovade att ta min bil direkt på måndag morgon vid 8-tiden.

- Ja, halleluja, det kanske finns hopp ändå att hitta felet på min bil.


Jag dagarna gick och trodde max att det skulle ta 1-2 dagar att finna vart felet var någonstans. Det hann bli torsdag förmiddag vid lunchtid då jag fick veta av killen på Mekonomen att bara den ena broms cylindern på vänster sida var bytt.


- Jag trodde dom hade bytt på båda sidorna.


- Nej, den behövs bytas på höger sida också...?


Dom på Mekonomen har egen bromstest och fick veta av killen som reparerat min bil att trots att dom även nu bytt bromscylindern på höger sida, så visades det fortarande för ojämn bromsverkan.Benny som denna kille hette på Mekonomen sa och intygade att även dessa saker behövdes bytas ut på min bil såsom: Bromstrummor, nya bromsbelägg ( fast dom nyss hade bytts utav Tommy bara 1 månad tidigare) så påstod nu denna Benny på Mekonomen att bromsbeläggen igen skulle bytas ut. Jag trodde jag skulle svimma när jag fick höra vad allt dessa reservdelar och arbetet skulle kosta tillsammans och summa summarum skulle det bli omkring 4000:-


Jag avböjde och blev nu rosenrasande. Okej, må hända att jag är blondin, med så korkad och dum i huvudet är jag inte att dom på Mekonomen kan lura och tuta i mig att bromsbeläggen som nyss bytts ut av Tommy för mindre än 1 månad sen skulle behövas bytas ut igen. Även påstå att bromstrummorna skulle behövas bytas ut är rena rama skitsnacket.


- Det borde i sådana fall både Tommy eller Jamal och Bajal sett i sånt fall.


Förbaskade och jävla SKIT Mekonomen som bara försöker blåsa sina kunder på att fixa, reparera och byta ut reservdelar på bilen som inte alls behöver bytas ut. Ni borde skämma ögonen ur er...fy skäms på er.

Nu hade jag först lämnat bilen hos Tommy, sedan min förra granne Michel, sedan till Jamal och Bajal för att trodde jag mitt sista hopp var att lita på Mekonomen, men dessa är bara ett bluff företag som lurar och blåser sin kunder på pengar och påstår sig säga och skriva ner att reservdelar på bilen behöver bytas ut som nyss är bytta.


Nu var jag inte ledsen länge, utan nu var jag mera åt det rasande hållet finns det VERKLIGEN ingen kunnig och specialist bilmekaniker som kan hitta felet på min bil.


- Nej, tydligen inte. Då jag redan hade hunnit avverka ett gäng som påstod sig vara kunniga.


Jag hade då för stunden helt även gett upp hoppet om denna bil och det verkade ju inte finnas någon som kunde finna felet och fixa bromsarna så dom tog jämt. Det var inte så mycket mera att göra en att lägga ut en annons på Blocket att sälja bilen och det kom en massa mail kom det från personer som ville köpa bilen.

Jag satt och läste igenom mailen, men brydde mig inte så värst mycket om att svara dom som visat intresse för bilen. Jag kom och tänka på vad det var som min förra granne Michel hade sagt och det var honom jag hade gått till för att fråga om råd och tips om vad han trodde det kunde vara för fel på bilen. Michel hade han först trott att det var bromscylindern, men dom var ju båda bytte och bromstestet visade fortfarande ojämnt. Efter det hade han sagt att i sådan fall är det huvudbromscylindern och den sitter som sagt i motorn.


- Där igen utav dom ovanstående tydligen har tittat...!!!!


Jag åkte direkt, utan att ringa till Tommy och sa: Det är inte där bak i hjulhuset som felet sitter. Det måste vara den där huvudbromscylindern eller någon slags ventil i motorn som gått sönder.


- Snälla Tommy! Nu bara måste du se till att finna felet och leta på rätt ställe denna gång.


Jaa! det var det som jag trodde och under huvudbromscylindern sitter visst en ventil som kallas reduceringsventil och det var den som hade ställt till och visat den ojämna bromsverkan. Tommy, hade även tagit på sig att ta min bil till bilbesiktningen idag och gissa om min glädje och lycka var enorm idag när jag fick samtalet att för 3:e gången nu äntligen gått igenom besiktningen.

Däremot vill jag ge dagens Tistel särskilt till Mekonomen som påstår och säger att man ska byta ut reservdelar som nyligen är utbytta till hutlösa och alldeles för höga och dyra priser. Dom tog betalt 500:- för att göra en felsökningen som visade vara helt uppåt väggarna helt fel.

 




Dom försökte lura och tuta i mig att byta ut både brombelägg och bromstrummor + arbete för 4000:- men mig blåser man inte så lätt. Däremot är jag orolig att dom på Mekonomen bedrar och lurar av andra kunder som i godan tro går på deras falska reklam jippo: Vi släcker besiktningens  2:or. Vilket i mitt fall inte alls stämmer och inte heller behövdes dessa ovanstående reservdelar bytas ut.


 



Idag fick jag samtalet och fick höra att gröna pärla ( som jag kallar bilen för) hade klarat och gått igenom besiktningen.

 



Jag blev superglad och så lycklig att jag inte beslutade mig för att sälja bilen, utan gick på min magkänsla att jag ändå trodde på denna bil. Det kan bara inte vara där bak i hjulhuset felet sitter, utan det måste vara någonstans i motorn.  I sådana fall är det huvudbromscylindern ( vilket det inte var) eller någon slags ventil = reduceringsventilen.


Nu är det bara för mig att gasa, ratta, tuta och köra...  

 

   

Select language

Presentation

 
  
 Välkomna alla gamla och nya läsare till min nya blogg! Nu verkar det som både mina gamla och förstås nya läsare hittat till denna sida.Jag skriver i både denna blogg och i denna  Metrobloggen  och det är bara för Er läsare att själva välja vilken blogg nu väljer följa. Jag skriver mycket om alla mina älskade barn: Nina, Jimmy, Henrik, Niclas, Tobias och Caroline. Detta är bara lite på toppen utav allt det jag skriver. Jag blandar även mina inlägg allt ifrån mitt privatliv, familj, jobb, shopping, musik, fester, humor och mycket mycket mer och mera får ni läsa om mig om ni väljer att följa med i min nya blogg. Nu börjar det bli hög tid att börja blogga. Vi syns väl inne på bloggen? Välkomna in i min bloggvärld.
 

Fråga mig

4 besvarade frågor

Vill ni kontakta mig ?

Om ni har frågor eller funderingar och desamma gäller om ni önskar annonsera i min blogg. Välkommen att sända ett mail:

sandraas1@live.se

                                              

             

 

 

Kalender

Ti On To Fr
 
1
2 3
4
5
6
7
8 9 10
11
12
13
14
15
16
17
18
19
20
21
22
23
24
25
26
27
28
29
30 31
<<< Juli 2014 >>>

Klocka

  

 

Senaste inläggen

Arkiv

Kategorier

Sök i bloggen

RSS


Ovido - Quiz & Flashcards