Direktlänk till inlägg 27 maj 2012

The winner of them all......

Av Sandra Sterner - 27 maj 2012 18:13

   


Det var visst allas favorit och det var den förhandstippade och storfavoriten Loreen som skapade ett "eufori" runt om i hela Europa. Igår när Loreen intog den stora scenen i Baku, så tyckte jag att hon gjorde ett utav sin bästa framträdande på den här resan. Den press som lagts på henne då hon varit förhandstippad och nu stod inför sitt livs chans och vinna Eurovison song contest- och vilket hon också gjort med stor bravur. Loreen, sopade kort och gott banan för sina motståndare och krossade dom totalt. Wow, wow, vilken uppvisning, vilken triumf,  vilken korografi, vilket scnenframträdande, vilken fantastisk duktig sångerka, vilken eufori!


 



Ingen lyckades egentligen hota sångerskan, inte ens dom ryska brödbakar tanterna som jag ett tag skulle vara med och slåss om första platsen. Nej, dom ryska brödbakar tanterna lyckades inte knipa åt sig så många poäng, trots allt.


Loreen fick röster av samtliga röstberättigade länder utom Italien, som inte gav ett endaste poäng. Tolvpoängarna kom från Österrike, Belgien, Frankrike, Storbritannien, Slovakien, Nederländerna, Island, Norge, Estland, Danmark, Lettland, Spanien, Finland, Tyskland, Ryssland, Ungern, Israel och Irland. När slutresultatet redovisades visade det sig att hon hade fått hela 372 poäng

Succe text författarna som ligger bakom vinnar melodin " Euphoria" är skrivet av inga mindre än  Thomas G:son och Peter Boström.

 

 

 Thomas G:son, Christer Björkman och Peter Boström.


Nu efter tretton år är  Eurovisionguldet tillbaka i Sverige.


ABBA vinner 1974 med: Waterloo 24 poäng

 

 

 

Sverige fick vänta 16 år på första segern i Eurovision Song Contest. Visst var ABBA favorittippade det här året men de flesta trodde nog att det holländska paret Mouth & MacNeal skulle ta hem det hela med sin trallvänliga I see a star. Agnetha Fältskog själv trodde allra mest på Storbritanniens Olivia Newton-John. ABBA:s legendariske manager Stikkan Anderson hade dock krattat i manegen, efter vinsten i Melodifestivalen men före ESC-finalen hade han besökt fler europeiska länder för att marknadsföra ABBA. Vinsten innebar det stora internationella genombrottet för Agnetha då 24 år, Frida 29, Björn 29 och Benny 28 år. ABBA skulle bli en av världens mest framgångsrika popgrupper. 17 länder deltog i 1974 års ESC, Sverige fick poäng av 11 av 16 möjliga. I ett av de länder ABBA så småningom blev riktigt stora, Storbritannien, kom det inga poäng alls. (lägg märke till att poängsystemet var annorlunda än det vi är vana vid i dag, fem motsvarade dagens tolv):

 

Herreys vinner 1984 med: Diggi-Loo Diggi-Ley 145 poäng
 
 
 
Tio år efter den första kom Sveriges andra seger. Pojkarna med guldskorna var inte direkt favorittippade men deras fartfyllda framträdande skulle det visa sig vinna de europeiska jurygruppernas gillande. Det handlade dock inte om någon överlägsen seger, främsta konkurrenten var irländskan Linda Martin vars Terminal 3  till slut bara hamnade 8 poäng efter Herreys. Sverige fick poäng av samtliga 18 röstande länder, allt från Turkiets 3:a till fullpoängarna från Cypern, Irland, Danmark Österrike och Tyskland. I omröstningen tog det svenska bidraget greppet om toppen direkt från början och släppte den egentligen aldrig ifrån sig. Så här fördelade sig ländernas poäng:
 
Carola vinner 1991 med: Fångad Av En Stormvind 146 poäng
 
   
 
Redan sju år senare var det dags för Sveriges tredje viktoria! Med Carola som representant trodde vi nog att det skulle gå vägen men oj vad jämnt det blev. Under omröstningen pendlade förstaplatsen mellan Carola och fransyskan Amina med C´est le dernier qui a parlé a raison. Som om inte det vore nog la sig israeliska Duo Datz i slutstriden.Stor förvirring uppstod när alla länder röstat klart och både Carola och Amina hamnat på 146 poäng. Då de hade exakt lika många tolvor (4 stycken) fick man med dåvarande regler räkna efter vem som fått flest tiopoängare, Carola hade fått 5 och Amina 2. Saken var klar, Sverige hade vunnit och 17 av 21 länder hade belönat Fångad av en stormvind.                           
 
 
Charlotte Nilsson vinner 1999 med: Take Me To Your Heaven 163 poäng
 
 
 
Här hemma trodde nog de flesta att Charlottes låt var allt för svensk och dansband för att ha med förstaplatsen att göra. Men tänk vad fel man kan ha. Det började lite trevande i omröstningen men strax tog det sig rejält. Det skulle visas sig bli en ren nordisk uppgörelse med isländska Selma och hennes All out of luck  som största hot. Med fem stycken 12:or stod Sverige som segrare igen, detta för fjärde gången totalt och för andra gången på 90-talet. Det hade bara gått åtta år sedan senast. Detta var första svenska segern där tv-tittarna fått avgöra och där de flesta länder övergett sin jury. Ett enda av de 22 länderna avstod från att ge Sverige poäng:                                                  
                       
 

Igår tog Sverige sin 5:e seger i Eurovison song contest, med Loreen tävlingsbidrag Euphoria....wow, vilken skön och underbar låt att lyssna till.


 

Från
    Kom ihåg mig
URL

Säkerhetskod
   Spamskydd  

Kommentar

Av Sandra Sterner - 24 juni 2016 12:06


      Jag önskar alla mina läsare en trevlig midsommar och som vanligt när det är midsommar ( precis som förra året, då det spöregnade) så är idag himlen här nere i Nynäshamn alldeles övermulen och grå och det ser ut som det vilken sekund som...

Av Sandra Sterner - 14 juni 2016 22:17

Jag är borta nästan hela dagarna, men kan inte önska mig bättre arbete och arbetsuppgifter än just dom jag har idag. Men vad är det man säger borta bra, men hemma allra bäst. Idag blev det till fast jag fick dåligt samvete över att gå lite tidigare, ...

Av Sandra Sterner - 11 juni 2016 16:47

  Jösses, alltså var är det för fel i huvudet på vissa folk. Som idag hade jag bokat tid i min tvättstuga klockan 15.00 och då tvättstugan ligger i ett annat hus så gick jag hemifrån några minuter innan. Man går först igenom en källardörr och igeno...

Av Sandra Sterner - 8 juni 2016 17:07

Igår var det sista dagen för Caroline i grundskolan och hon tilldelades väldigt bra betyg ifrån sin lärare och stolt visade hon upp för mig 2 stycken A i betyg och i dom andra ämnen hade hon fått B och ett endaste C fick hon. Jag kunde inte ha blivit...

Av Sandra Sterner - 5 juni 2016 16:11

Ja, som en del utav er kanske har märkt så har Metrobloggen legat nere under förra veckan. Jag gjorde några försök att logga in, men utan något som helst resultat. Det var antagligen så att själva blogg serven behövde uppdateras. Nu i alla fall så fu...

Select language

Presentation

 
  
 Välkomna alla gamla och nya läsare till min nya blogg! Nu verkar det som både mina gamla och förstås nya läsare hittat till denna sida.Jag skriver i både denna blogg och i denna  Metrobloggen  och det är bara för Er läsare att själva välja vilken blogg nu väljer följa. Jag skriver mycket om alla mina älskade barn: Nina, Jimmy, Henrik, Niclas, Tobias och Caroline. Detta är bara lite på toppen utav allt det jag skriver. Jag blandar även mina inlägg allt ifrån mitt privatliv, familj, jobb, shopping, musik, fester, humor och mycket mycket mer och mera får ni läsa om mig om ni väljer att följa med i min nya blogg. Nu börjar det bli hög tid att börja blogga. Vi syns väl inne på bloggen? Välkomna in i min bloggvärld.
 

Fråga mig

4 besvarade frågor

Vill ni kontakta mig ?

Om ni har frågor eller funderingar och desamma gäller om ni önskar annonsera i min blogg. Välkommen att sända ett mail:

sandraas1@live.se

                                              

             

 

 

Kalender

Ti On To Fr
  1
2
3
4
5
6
7
8 9 10
11
12
13
14
15
16 17
18
19
20
21
22 23 24 25
26
27
28
29
30
31
<<< Maj 2012 >>>

Klocka

  

 

Senaste inläggen

Arkiv

Kategorier

Sök i bloggen

RSS


Ovido - Quiz & Flashcards